Mijn kat plast op de bank, hoe moet ik de bank schoonmaken?

Mijn kat plast op de bank, hoe moet ik de bank schoonmaken?

Oh nee, het is weer zo ver: je kat heeft op de bank geplast. Dit kan komen omdat je kat zijn territorium wilt afbakenen, maar het kan ook betekenen dat je kat een blaasontsteking heeft of gestrest is door veranderingen in de leefomgeving. Het kan dus slim zijn om even langs de dierenarts te gaan en zo een antwoord te krijgen op de vraag: “Waarom plast mijn kat op de bank?”.

Maar als je kat op de bank heeft geplast, dan moet je die uiteraard ook nog gaan schoonmaken. En dat kan nog wel eens een hele klus zijn. In deze blog geven we je tips over hoe je je bank schoon krijgt én houdt als je kat op de bank heeft geplast.

Wat te doen als je kat op de bank plast?

Als je merkt dat je kat regelmatig op ongewenste plekken zoals de bank plast, stimuleer je kat dan zoveel mogelijk om dit op een andere plek te doen. Zet meerdere kattenbakken met fijn, zacht kattengrit neer in je huis om de schade aan je meubels zoveel mogelijk te beperken. Een andere manier om je meubels te beschermen tegen vlekken en vieze geurtjes is door je meubels (tijdelijk) af te schermen met meubelhoezen. Deze kun je gemakkelijk in de was gooien als er weer eens een ongelukje is gebeurd.

De bank schoonmaken

Als je kat plast op de bank, hoe gaat het schoonmaken dan te werk? Als er urine op de bank is gekomen, dan moet je snel te werk gaan. Anders gaat de urine in de bank trekken, wat flink kan gaan stinken en vlekken kan veroorzaken. Volg de volgende stappen voor het schoonmaken:

  1. Als jouw bank een afneembare bankhoes heeft, dan kun je deze het beste gelijk in de wasmachine gooien (eventueel nadat je de vlekken hebt behandeld met een speciale vlekverwijderaar).
  2. Is de bank nog vochtig? Probeer dan eerst zoveel mogelijk vocht uit de kussens van de bank te deppen, bijvoorbeeld door het vocht op te vangen met een droge doek of keukenrol;
  3. Vul vervolgens een emmer met lauw water en een beetje Biotex;
  4. Breng het sopje vervolgens deppend aan op de vlek met een spons. Er mag gerust een ruime natte plek ontstaan. Laat het sopje vervolgens enkele minuten intrekken;
  5. De enzymen in de Biotex zullen nu de bacteriën afbreken die de nare geur veroorzaken;
  6. Dep de vlek tot slot goed droog met een schone, droge doek en laat de kussens drogen aan de lucht.

Plasgeur verwijderen

Mocht de bank na deze grondige schoonmaak nog steeds niet zo lekker ruiken, dan kun je de bank eventueel inspuiten met een anti-urine-spray of met een mengsel van water en schoonmaakazijn. Als je zelf een mengsel maakt met water en schoonmaakazijn, meng dit dan goed door elkaar en giet het in een plantenspuit. Spray het mengsel vervolgens subtiel over de bank en laat de bank een nachtje rusten. De volgende dag zal je bank weer heerlijk fris ruiken.

Bescherm je bank met een bankhoes

Als je merkt dat je kat blijft plassen op de bank, dan raden we je in ieder geval aan om je bank te beschermen met een degelijke stretch bankhoes. Mocht het weer gebeuren, dan trekt de urine tenminste niet gelijk in de bank in en voorkom je vervelende vlekken en geuren. Een bankhoes kun je immers gemakkelijk wassen en vervolgens weer fris om de bank heen plaatsen! Meer informatie over het beschermen van je bank, lees je in de volgende blog via de link!

Snelle bezorging

Voor 23.45 besteld, volgende werkdag in huis

Gratis verzending

Gratis verzending vanaf 95,-

Retourgarantie

Altijd mogelijk om te retourneren binnen 14 dagen na ontvangst
iDEAL Bancontact Klarna Maestro Mastercard PayPal Visa American Express